نمايش5000 سال تاريخ خط و زبان در باغ کتيبه ها

به گزارش روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ،رئيس مرکز کتيبه شناسي پژوهشکده زبان شناسي، کتيبه ها و متون بابيان اين مطلب افزود:در حال حاضر فاز 1 و 2 راه اندازي باغ کتيبه ها همچون قرار گيري 20 نمونه باز سازي شده از کتيبه هاي صخره اي در محوطه و اجراي مسير بازديد باغ کتيبه هابه پايان رسيده است.

رسول بشاش گفت: با در اختيار گذاشتن مکاني به منظور مطالعه و پژوهش که مورد موافقت مديريت مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران قرار گرفته، فاز سوم و تکميلي آن آغاز خواهد شد.

به گفته وي در اين مجموعه نشانه هاي خطي سطري و اشکال مختلف خط هاي ميخي اکدي، عيلامي، آشوري، اورارتو و فارسي باستان و انواع خطوط الفبايي همچون پارتي، نمونه هاي خط پهلوي تا انواع خطهاي دوران اسلامي کوفي، نسخ، نستعليق، نستعليق شکسته و ....مشاهده مي شود.

بشاش اضافه کرد:اين مجموعه برگرفته از صخره هاي واقع در ارتفاعات، دره ها و غارها به صورت مولاژ يا همانند سازي شده به طور مستند و سلسله وار و واژه به واژه خطوط ياد شده را در بستر تاريخي 5000 ساله موضوع مطالعه و پژوهش محققان و پژوهشگران رشته هاي هنر، تاريخ، اديان و خط و زبان قرار خواهد داد.

به اعتقاد وي اين مرکز با فراهم ساختن فضاي علمي، آموزشي براي دانشجويان رشته هاي مربوطه ،وسيله انتقال و ارتقاء اطلاعات ارزشمندي براي عموم اقشار جامعه را فراهم خواهد ساخت.

رئيس مرکز کتيبه شناسي پژوهشکده زبانشناسي، کتيبه ها و متون در زمينه پيشينه راه اندازي باغ کتيبه ها گفت: فضا و فرصت ايجاد شده از سال 1364 و به دنبال اجراي طرح و برنامه مستند سازي کتيبه هاي صخره اي ايران و به منظور رفع دغدغه هاي ناشي از تخريب و امحاء کتيبه ها از سوي مرکز باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي وقت آغاز و نخستين کپي برداري از کتيبه صخره اي دوره ساساني مشکين شهر در سال 1368 صورت گرفت.

عضو هيات علمي پژوهشکده زبانشناسي، کتيبه ها و متون کپي برداري از دو کتيبه پارتي و پهلوي ساساني شاپور اول در غار حاجي آباد و کتيبه هاي صخره اي شاپور اول و کرتير در نقش رجب را از ديگر اقدامات پژوهشکده زبانشناسي، کتيبه ها و متون عنوان کرد.

وي با اشاره به اينکه کپي يا مولاژ کتيبه کرتير از اصل خود کتيبه کامل تر است افزود: اين کتيبه مدتي پس از کپي برداري از سوي افراد ناشناس دچار ضايعه غير قابل جبران شد.همچنين بخشي از اين کتيبه در جايي که نام موبد، هربدو کرتير آمده با اره سنگ بري بريده و به سرقت رفت.

در حال حاضر 20 نمونه از مولاژ هاي کتيبه ها در اين باغ کتيبه ها از دوره پيش تاريخي تا دوره تاريخي مستقر شده است.

قديمي ترين مولاژ اين مجموعه مربوط به کتيبه آنوباني در سر پل ذهاب کرمانشاه به خط و زبان اکدي و متعلق به سالهاي 2100- 2000 قبل از ميلاد است.

نشتبان، رازليق و سقندل از ديگر کتيبه هايي است که در اين باغ به نمايش در آمده است.

باغ کتيبه ها در ضلع جنوب شرقي کاخ صاحبقرانيه مجموعه تاريخي نياوران واقع و با همکاري پژوهشگاه، معاونت هاي ميراث فرهنگي و فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به ويژه مديريت مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران محقق شده است. /118

انتهای پیام/

کد خبر 1387070216